Banbeskrivning Tjust Trail Run 15km

Kilometer 1 

Loppet börjar med 100m asfalt, men ta det lugnt ni kommer inte känna detta hårda underlag förrän det är dags för den avslutande spurten. Grusväg tar vid och efter en till två minuter är du omgiven av skog. Brett motionsspår och har du snabba ambitioner kan det vara läge att hitta en position längre fram. Efter 800m är det dags för en kortare stiglöpning för att komma ut på motionsspår igen. En backe värd namnet finns med på första kilometern. En brantare sådan.
 

Kilometer 2
Snabb kilometer och fortfarande inga höjdmeter att tala om. En del löpning på motionsspår tar dig djupare i skogen. Lätt stigning och smal stig avslutar kilometer två.

Kilometer 3
Om förra kilometern var snabb så börjar denna än snabbare. Grusvägslöpning! Spännande? Nja, men när du viker av från grusvägen och ger dig in på ”survival run”. Lite John Bauer-känsla. Nyskapad stig bara för er. Tuff löpning för låren med tvära svängar, branta backar och ett par tekniska partier. Nu börjar TTR på allvar.

Kilometer 4 
Kilometern tar vid där den förra slutade. Surprise, surprise! Mjuk nedförslöpa. Roligt! Kort, men brant backe. Utmanande! Klarar du dig springande hela backen? Lätt obanad löpning kommer sen. Kan vara något fuktig löpning om det var en snörik vinter. Efter en något tyngre del av banan kommer nu en lättare. Nedför på bred okomplicerad stig. Grusväg och väl där väntar första vätskan. Välbehövligt? Strax in i skogen igen. Där ser du kilometer 4-skylten.

 
Kilometer 5
Om du som sprang 2018 har lätt att baklängestänka kommer du att känna igen dig följande två kilometer. Har du inte det eller inte sprang förra året så springer du nu på en tiokilometersslinga. Lätt, oteknisk löpning. När du sedan viker av från den blir det lite mer kuperat låren kanske börjar protestera lite smått igen. Över liten träbro och du har nu bara 2/3 kvar att se fram emot så passa på och njut.

Kilometer 6 
Öppen skog. Vacker skog. Norrländsk feeling. Du kommer förstå när du kommer hit. Platt löpning. Enkel löpning. Är det redan slut på tuffa partier? Absolut inte. Du är på väg in i den absolut jobbigaste delen. För sent att vända om nu.

Kilometer 7 
Grusväg och nedförsbacke = snabb löpning nu. Se till att fukta strupen vid vätskekontrollen. Det kan behövas. Banan viker av från grusvägen och segar sig nu lätt uppåt. Snart får benen bekänna färg. På riktigt!

Kilometer 8 
Den vackraste kilometern. I den ordningen! Strax efter att kilometer 7-skylten passeras kan du passa på att kasta en blick åt vänster. Vackert var ordet. Efter en enklare flack löpning tar en brantare nedförslöpa vid. Försök släppa på lite och bromsa inte för mycket. Lättare sagt än gjort. Ett par hundra meter på grusväg. Spring snabbt, men spara dig lite. 

Kilometer 9
Den tuffaste kilometern!  Nu blir det brant. 45 höjdmeter på 150m. När du tagit dig upp får du chans att återhämta dig lite på en lite flackare del innan det fortsätter uppåt, men långt ifrån lika brant som backen innan. När du passerat banans högsta punkt är banan snabb och flertalet härliga böjar som gör att du får annat att tänka på än dina eventuellt trötta ben.

Kilometer 10
Nu följer 3-4 lättsprungna kilometer. Det kan du vara värd. Det första delen består med gles vacker skog. Mossar till höger och vänster. Skog när den är som bäst. Några mindre backar, några mindre nedförsbackar. Lättsprungen var ordet.

Kilometer 11
Om den förra kilometern var lättsprungen är nästkommande 1000 meter nog ännu lättare. Bred okomplicerad stig.

Kilometer 12
Nyuppkörd skogsmaskinsväg (nästan fusk) tar vid och i värsta fall kan den vara lite fuktig, men lite blöta fötter har ju ingen.... Grusväg följer och du har antagligen gjort din snabbaste kilometer i loppet.

Kilometer 13
Den sista vätskestationen inviger denna kilometer följt av fortsatt lättlöpt stig som tar dig fram ganska snabbt mot mål. Gles vacker tallskog av bästa småländska slag. Vid en blöt vår kan det vara svårt att hålla fötterna torra på en liten snutt av denna kilometer. Ett kortare lite tekniskt parti avslutar denna kilometer.
 
Kilometer 14
Denna kilometer startar med lite halvknixig löpning följt av ett par hundra grusvägsmeter. Näst sista backen tornar upp sig. 15 höjdmeter på 100m. Eventuellet har det börjat svida lite i låren nu, men nu är det endast spurtkilometern kvar.

Kilometer 15
Spurten börjar lämpligt med en uppförsbacke (den sista!) och efter det är det i stort sett är det bara svagt nedförslöpning ända till skogen tar slut och väl där tar snabb asfalt vid i tvåhundra meter. Du är nu i mål och kan njuta av publikens applåder.