Banbeskrivning Tjust Trail Run 8km

Kilometer 1 
Loppet börjar med 100m asfalt, men ta det lugnt ni kommer inte känna detta hårda underlag förrän det är dags för den avslutande spurten. Grusväg tar vid och efter en till två minuter är du omgiven av skog. Brett motionsspår följder och har du snabba ambitioner kan det vara läge att hitta en position längre fram i fältet. Efter 800m är det dags för en kortare stiglöpning för att komma ut på motionsspår igen. En backe värd namnet finns med på första kilometern. En brantare sådan som dessutom får avsluta de första 1000 metrarna.

 

Kilometer 2
Snabb kilometer och fortfarande inga höjdmeter att tala om. En del löpning på motionsspår tar dig djupare i skogen. Lätt stigning och smal stig avslutar kilometer två.

 

Kilometer 3
Om förra kilometern var snabb så börjar denna än snabbare. Grusvägslöpning! Spännande? Nja, men när du viker av från grusvägen och ger dig in på ”survival run”. Lite John Bauer-känsla! Nyskapad stig bara för er. Tuff löpning där lår och vader får bekänna färg. Några tvära svängar, några kortare branta backar och ett par tekniska partier. Nu börjar TTR på allvar.

Kilometer 4 
Kilometern tar vid där den förra slutade. Surprise, surprise! Mjuk nedförslöpa. Roligt! Kort, men brant backe. Utmanande! Klarar du dig springande hela backen? Lätt obanad löpning kommer sen. Kan vara något fuktig löpning om det var en snörik vinter. Efter en något tyngre del av banan kommer nu en lättare. Nedför på bred okomplicerad stig. Grusväg och väl där väntar första vätskan. Välbehövligt? Strax in i skogen igen. Där ser du kilometer 4-skylten.

Kilometer 5
En lätt kilometer med en mestadels svagt nedför följt av en kortare grusväglöpa. Våga ligga på!

Kilometer 6
Lättlöpt stig som tar dig fram ganska snabbt mot mål. Gles vacker tallskog av bästa småländska slag. Vid en blöt vår kan det vara svårt att hålla fötterna torra på en liten snutt av denna kilometer. Ett kortare lite tekniskt parti avslutar denna kilometer.

Kilometer 7
Denna kilometer startar med lite halvknixig löpning följt av ett par hundra grusvägsmeter. Näst sista backen tornar upp sig. 15 höjdmeter på 100m. Eventuellt har det börjat svida lite i låren nu, men nu är det endast spurtkilometern kvar.

Kilometer 8
Spurten börjar lämpligt med en uppförsbacke (den sista!) och efter det är det i stort sett är det bara svagt nedförslöpning ända till skogen tar slut och väl där tar snabb asfalt vid i tvåhundra meter. Du är nu i mål och kan njuta av publikens applåder.